Home
Voorstellen
Young Living olie
Raindrop Techniek
Acties Young Living
Massage
PGB
Contact
Contactformulier

Iedereen heeft recht op zorg

In Nederland ben je door de AWBZ verzekerd voor de zorg die je nodig hebt bij langdurige ziekte, handicap of ouderdom. Er zijn drie mogelijkheden om je zorg te ontvangen:

Zorg in natura:

Dit is zorg die door reguliere zorginstellingen wordt aangeboden. Hierbij hoef je zelf de financiering niet te regelen. De instelling bepaalt wie er bij je komt werken, welke hulpverleners en op welke tijdstippen zij komen.


Persoonsgebonden budget (PGB):

Dit is een bepaald geldbedrag waarmee je zelf je zorg, hulp en begeleiding in kunt kopen. Op deze manier kun je zelf je hulpverleners, begeleiders of organisaties uitkiezen. Met hen kun je overleggen wanneer je zorg wilt, hoelang en wat er precies moet gebeuren. Je houdt hierdoor de regie over je leven.

Combinatie van PGB en zorg in natura:

Dit houdt in dat je bepaalde delen van de zorg opsplitst. Je laat bijvoorbeeld de dagbesteding regelen door een instelling en de begeleiding en zorg die je thuis nodig hebt regel je zelf met het PGB.

Wat kan ik jou bieden:

- aanvragen van (her)indicatie;
- administratie van het PGB
 

Wil je ook een PGB, maar zie je de aanvraag van de indicatie en/of de administratieve handelingen daarvan niet zitten? Neem dan contact met me op. Je krijgt dan een vrijblijvend gesprek en we bespreken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Ik zorg dat alles aan je uitgelegd word in begrijpelijke taal. Ook bij het aangaan van overeenkomsten met zorgverleners en de afspraken met hen kan ik je begeleiden indien je dat wenst.
 

Mijn persoonlijke ervaringen met het PGB:

Ik vind dat iedereen die zorg nodig heeft, in welke vorm dan ook, zorg moet kunnen krijgen die echt bij diegene past. Door het PGB in te zetten heb je zelf de controle over het inkopen van je eigen zorg. Het kan vaak goedkoper dan dat je het in natura via de AWBZ krijgt en je kunt je eigen zorgverleners kiezen. Waarom moet een grote organisatie bepalen welke begeleiders bij je passen? Het gaat om jouw leven en jij bepaalt wie aan jou de zorg mag verlenen.

Als bewindvoerder en mentor van mijn broer (verstandelijke beperking) volg ik al jaren al het nieuws over het PGB. Ik volg cursussen bij Per Saldo (belangenvereniging voor mensen met een PGB) om steeds weer van de laatste feiten op de hoogte te zijn. Het is een hele klus om alles bij te houden en ik ben me ervan bewust dat een PGB veel werk en inzet vergt. Ik kan me voorstellen dat al dat werk en al die veranderende regelgeving nou niet echt aanlokkelijk klinkt om voor een PGB te gaan. Het is een stuk makkelijker om je AWBZ-zorg in natura te ontvangen.

De voordelen van het verkrijgen van de AWBZ-zorg in een PGB zijn echter voor mij doorslaggevend om hiervoor te kiezen. Ik zet mij dagelijks met hart en ziel in om mijn broer een fantastisch leven te laten leiden. Hij woont in een eigen huurwoning en wordt daarbij ondersteund door leiding die perfect bij hem past. Hij is vrolijk, heeft zelfvertrouwen, ontwikkelt zich nog steeds ook al zijn het kleine stapjes. Hij heeft een fantastische dagbesteding en is heel trots op “zijn werk”. Met de inzet van het PGB kan ik veel meer uren begeleiding inhuren dan wanneer ik het in natura zou doen. In het begeleid zelfstandig woonproject waar hij hiervoor in woonde kon ik maar 14 uur in de week begeleiding krijgen. Nu is dat gemiddeld 30 uur per week. De dagbesteding kan hij nu iedere dag heen. In natura maar 3 dagen. Dat scheelt enorm.

Ook voor de zoon (PDD-NOSS) van mijn partner verzorg ik al jaren de administratie en zorginkoop vanuit het PGB. Ook hij kan veel meer uren zorg inkopen. Met PDD-NOSS is het belangrijk om vaste, bekende gezichten om zich heen te hebben. Door de PGB kunnen we mensen inkopen die goed bij hem passen en die hij vertrouwt.

Ik heb al veel ervaring met (her)indicaties, bezwaarschriften en verantwoordingen voor het zorgkantoor. Ik ben een doorzetter en ga net zolang door totdat de zorg en begeleiding die je nodig hebt ook daadwerkelijk ingekocht kan worden. Dit uiteraard binnen de bestaande regels en wetgeving.

Dynamic Experience | ellengunst@gmail.com